Як замінити ТEH в бойлері

Поломки нагрівального елемента не є рідкістю, найчастіше ТЕН виходить з ладу з таких причин:

  • природне зношування;
  • утворення накипу;
  • перепади в напрузі.

Багато проблем можна запобігти, у тому числі якісним заземленням, фільтрацією, дотриманням рекомендацій виробника та постійними профілактичними оглядами.

Самостійна діагностика

Варто перевірити наявність проблем з ТЕНом при низці симптомів, у тому числі:

  • якщо при увімкненні обладнання активується пристрій захисного відключення;
  • якщо бойлер можна увімкнути, але нагрівання не здійснюється.

В обох випадках потрібно зайнятися діагностикою обладнання. Необхідно виміряти рівень опору елементів, застосовуючи мультиметр чи омметр. Необхідно від'єднати бойлер від мережі та зняти кришку. Знайшовши контакти Тена, їх «дзвонять» омметром або мультиметром. Якщо за показаннями приладу рівень опору приладу прагне нескінченності, можна стверджувати, що він зламаний. При показниках у нуль або за іншого точного числа, можна зрозуміти, що все нормально.

Допоможе візуальний огляд, прилад має бути вимкнений, кришку знімають, а ТЕН від'єднують. Накип з нальоту можна очистити, важливо перевірити цілісність поверхні, навіть невеликі відколи або тріщини потребують заміни. Такий ТЕН небезпечний і марний.

Самостійний ремонт

Якщо ви встановили поломку, то можна впоратися з ремонтом самотужки, для чого підійде стандартний набір інструментів, у тому числі:

  • прямі та хрестові викрутки;
  • набір гайкових ключів;
  • індикатор напруги;
  • плоскогубці;
  • дрантина для розлитої води.

Також необхідно придбати ТЕН, що підходить до вашого бойлера, найпростіше взяти старий і знайти такий же.

Послідовність дій:

  1. Вимкнення труби, що подає воду. Бажано наявність запірного крана у бойлера, інакше воду відключають для всього будинку чи квартири. Перекривається гаряча і холодна вода.
  2. Вимкнення пристрою від електрики.
  3. Зняття захисної панелі за допомогою викрутки.
  4. Перевірка на відсутність напруги в області водних клем, для чого застосовується індикаторна викрутка. За наявності сигналу приступати до ремонту не можна. Якщо все тихо, можна діяти далі.
  5. За наявності води в бойлері, її потрібно злити.
  6. Агрегат знімають зі стіни.
  7. Відкручуються гайки та знімаються дроти, які потрібні для встановлення елемента нагрівання. Для зручності можна сфотографувати елементи, тому менше ймовірності заплутатися потім.
  8. На місце старого нагрівального елемента ставлять новий ТЕН, важливо уникати вологості у сфері контактів. Вода призведе до короткого замикання. Додатково замінюють анод, він потрібен для запобігання ураженню іржею.
  9. Встановивши деталі, потрібно зібрати пристрій, приєднати труби, шланги, дроти та повернути на місце кришку.
  10. Не вмикайте пристрій у мережу, до цього потрібно включити подачу холодної води та стежити за набором. Це необхідно на випадок виявлення протікання. Якщо вода підтікає, необхідно визначити місце з'єднання, ущільнити різьблення. Для цього застосовується лляна клоччя, ФУМ-стрічки, далі можна закрутити все повторно та виконати перевірку на протікання.
  11. Використовуючи гарячий кран, випускають повітря з бойлера.
  12. Включення обладнання до мережі, перевірка його нагрівальних можливостей.

На цьому заміну ТЕНу закінчено, після того, як буде освоєно самостійну заміну, буде легше справлятися з перевіркою працездатності обладнання та очищення накипу. Загалом, заміна ТЕНу не є складною процедурою, при належній увазі та акуратності, впоратися із завданням може кожен охочий.