+38 (098) 496 18 77
+38 (063) 410 40 05
main phone +38 (095) 134 20 28
email grepan.ua@gmail.com
Корзина
0товар(ов)

Ваша корзина покупок пуста.

+38 (098) 496 18 77
+38 (063) 410 40 05
main phone +38 (095) 134 20 28
email grepan.ua@gmail.com
Корзина
0товар(ов)

Ваша корзина покупок пуста.

Продукт успешно добавлен в корзину.
Сортируется по возрастанию. Установить по убыванию

Позиции с 1 по 10 из 36

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Економічний зашморг навколо рф поступово стягується, і у відповідь кремль погрожує вже цієї зими всіх заморозити, відрізавши від постачання газу цивілізований світ. У зв'язку з цим ринок Європи та США почав перебудовуватися, налагоджувати постачання з країн Близького Сходу. Підготовка терміналів і трубопроводів займе деякий час, а до тієї пори існують альтернативи, які допоможуть комфортно пережити зиму без особливих ексцесів. Зокрема – батарейні ТЕНи із терморегулятором, які нагрівають батарею автономно за рахунок електрики. Підключивши такі до радіаторів, ви назавжди збережете можливість перемикатися між газовим та електричним варіантами обігріву.

Далі у статті ми розповімо, які бувають батарейні ТЕНи, і допоможемо підібрати оптимальний варіант для вас.

 

Види батарейних ТЕНів

У каталозі GREPAN представлені три типи ТЕНів з різними видами терморегуляторів. Всі вони виготовлені з кислотостійкої аустенітної нержавіючої сталі AISI 316, яка демонструє феноменальну стійкість до корозії, високих температур та агресивних середовищ.

За принципом роботи всі нагрівальні елементи у виробі однакові – це трубчастий електронагрівник (ТЕН), що має 4 види різьблення: ½”, ¾”, 1” для алюмінієвих та біметалічних радіаторів, а також 1 ¼” для чавунних батарей. А ось за принципом регулювання їх можна розділити на три категорії, залежно від конструкції та принципу роботи терморегулятора:

  1. Механічні. Простий та надійний механізм, де контроль нагріву відбувається за рахунок зміни фізичних властивостей металевого капіляра терморегулятора при нагріванні: він автоматично спрацьовує для досягнення встановленої температури. Електронна начинка в них відсутня, принцип роботи ґрунтується на фізичних властивостях окремих матеріалів, а тому механічний терморегулятор вважається більш надійним – він стійкий до перепадів напруги в мережі та може спокійно працювати навіть при мінусових температурах.

  2. Електронні. Складаються з термодатчика, контролера та контактної групи. Електронний термостат дає змогу з високою точністю контролювати температурні показники. Такі системи є абсолютно безпечними за умови, що ТЕН підключений до електричного блоку безпеки живлення згідно з інструкцією. На відміну від механічного термостата, електронний працює в більш економному режимі, тому що користувач може встановити нижню та верхню температуру, в межах яких і працюватиме пристрій. Механічні дозволяють встановити тільки верхню межу, тому вони менш економно витрачають електроенергію. Тут перевагою є програмовані режими використання (залежно від моделі).

  3. Електронні з повітряним термодатчиком. Те ж саме, що й попередній, але з однією істотною відмінністю – температурний регулятор оснащується додатковим датчиком, який вимірює температуру навколишнього середовища. На практиці такий пристрій дозволяє задати температуру в кімнаті, при якій буде включатися в роботу нагрівач – припустимо, 20°C. Коли датчик зафіксує зниження температури до зазначеної, ТЕН включиться в роботу і почне прогрівати рідину в радіаторі. Терморегулятор, що фіксує температуру води в батареї, служитиме як захист від перегріву.

Куди можна встановити батарейний ТЕН?

Трубчастий електронагрівач можна встановити в будь-який опалювальний прилад з внутрішньою порожниною, заповненою циркулюючим теплоносієм. Хорошим рішенням буде підключення ТЕНу до звичайної системи опалення у квартирі. Кожна батарея має 2 крани для підключення (виключенням є радянська стоякова система). Перекривши крани, у нижню частину батареї можна вкрутити батарейний ТЕН. У результаті відключення від центрального опалення, після закриття кранів будь-яка батарея перетворюється на автономний опалювальний прилад. А коли крани відкриті, потрібно відключити сам ТЕН (щоб не гріти місто) і він ніяк не заважатиме використовувати центральне опалення.

Щодо приватних будинків, то вони і так мають автономну систему опалення. В цьому випадку, за потребою, ТЕН можна використовувати і в третьому режимі: для нагрівання контуру опалення. І все ж комбінація автономних точок та центрального опалення найбільш ефективна.

Ось перелік радіаторів, які дозволяють підключити ТЕН:

  • алюмінієві;

  • біметалічні;

  • чавунні.

Таке автономне нагрівання оцінять сім'ї з маленькими дітьми, коли загалом у квартирі температура прийнятна, а от у дитячій необхідно забезпечити більш теплий клімат.

Сюди ж можна віднести офісні простори без великої кількості вітродуйок і будь-які приватні квартири, що страждають від недогріву холодних кімнат. На відміну від повітряних електроконвекторів, батарея з ТЕНом практично не сушить повітря, через що знаходитись в приміщенні набагато приємніше.

ВАЖЛИВО! Нагрівати можна як воду, так і антифриз, а ось радіатори опалення з масляним теплоносієм гріти не можна, тому що у олії низька теплоємність – її перегрів може призвести до займання. Загасити такий вогонь буде важко без спеціального вогнегасника, тому будьте уважні.

Як розрахувати потужність ТЕНу

Тут все залежить від того, який тип радіатора і скільки в ньому секцій:

  • 0,4 кВт – 4-5 секцій;

  • 0,5 кВт – 5-9 секцій;

  • 0,7 кВт – 5-9 секцій;

  • 1,0 кВт – 8-11 секцій;

  • 1,2 кВт – 10-12 секцій;

  • 1,5 кВт – 10-15 секцій.

Також варто індивідуально враховувати якість проводки в будинку чи квартирі – далеко не завжди і не скрізь якість електропроводки дозволяє працювати потужному ТЕНу на постійній основі. Якщо проводка погана, ви завжди можете занизити потужність, але тоді є ймовірність, що батарея буде слабко прогрівати приміщення. Рекомендуємо проконсультуватися з менеджером компанії GREPAN або досвідченим електриком перед покупкою та підключенням.

Витрата електрики та економія

Витрата електроенергії дуже індивідуальні, але суть у тому, що батарейні ТЕНи не працюють постійно – вони підігрівають до потрібної температури батарею локально, а потім поперемінно вмикаються і вимикаються з метою підтримання показників.

За статистикою, взимку ТЕН працює приблизно 12-18 годин на добу. У перерахунку за актуальним тарифом, витрати становитимуть 17-25 грн на день, тому що 1 кВт енергії коштуватиме вам 1,44 грн. Розрахунок приблизний, оскільки багато залежить від якості утеплення будинку та клімату зовні. Чим нижча температура на вулиці, і чим більше тепла втрачає будинок через неякісне утеплення, тим вищими будуть витрати електроенергії.

Для дитячої кімнати, де радіатор працюватиме цілодобово, витрати становитимуть приблизно 34,56 грн (24*1,44). Тобто навіть якщо у вас ТЕН потужністю 1 кВт працюватиме цілодобово на максимумі своїх можливостей, то на місяць за один радіатор ви заплатите 1036 грн. Для цілодобового обігріву 3-кімнатної квартири потрібно не більше 3110 грн. на місяць.

На практиці буде менше, адже нагрівач так чи інакше не працюватиме цілодобово – подібно до бойлера, він циклічно підігріватиме воду і відключатиметься. 3110 грн на місяць для трикімнатної квартири – це у найжорстокіші та найекстремальніші морози, коли генерованого тепла буде недостатньо для досягнення заданої температури теплоносія.

Як правильно встановити ТЕН в батарею в домашніх умовах

Якихось спеціальних навичок та знань для цього не потрібно – достатньо мати під рукою розвідний ключ, трохи терпіння та уважності. Строго дотримуйтесь інструкцій:

  1. Перекрийте подачу води у радіатори.

  2. Зніміть з радіатора нижню пробку та злийте воду. Для цього використовується стандартний розвідний або спеціальний ключ, що йде у комплекті. Заздалегідь підготуйте ємність для зливу води.

  3. Акуратно вставте в радіатор та батарейний ТЕН із механічним або електронним терморегулятором. Не забудьте використовувати гумову прокладку ущільнювача з комплекту. Наживіть різьблення і за допомогою спеціального ключа прикрутіть пристрій до радіатора. Пам'ятайте, за пластмасову конструкцію крутити ТЕН не можна – використовуйте спеціальний ключ, як показано у нашій відеоінструкції.

  4. Після монтажу можна подавати воду в систему, стравлювати повітря з радіатора, підключати трубчастий електронагрівач до електромережі та перевіряти його роботу.

ВАЖЛИВО! Попередньо обов'язково перевірте стан проводки, оскільки ТЕНи – це електричні прилади, а отже у вас має бути відповідна автоматика безпеки. Особливо це важливо для будинків зі старою проводкою.

Висновок

Ви завжди можете звернутися до фахівців компанії GREPAN за додатковою консультацією – ми допоможемо правильно підібрати ТЕН для радіатора за розміром та напрямком різьблення, а також відповімо на будь-які інші питання щодо нашого обладнання та умов обслуговування. На все добре!

+38(098) 496 18 77
26 июля 2022 г. 13:24:36 Автор Грепан Дмитрий Комментарии Батарейные ТЭНы,

Экономическая удавка вокруг рф постепенно стягивается, и в ответ кремль грозится уже этой зимой всех заморозить, отрезав от поставок газа цивилизованный мир. В этой связи рынок Европы и США начал перестраиваться, налаживать поставки из стран Ближнего Востока. Подготовка терминалов и трубопроводов займет некоторое время, а до той поры существуют альтернативы, которые помогут комфортно пережить грядущую зиму без особых эксцессов. В частности – батарейные ТЭНы с терморегулятором, которые нагревают батарею автономно за счет электричества. Подключив такие к радиаторам, вы навсегда сохраните возможность переключаться между газовым и электрическим вариантами обогрева.

Далее в статье статье мы расскажем, какие бывают батарейные ТЭНы, и поможем подобрать оптимальный вариант для вас.

Виды батарейных ТЭНов

В каталоге GREPAN представлены три типа ТЭНов с разными видами терморегуляторов. Все они изготовлены из кислотостойкой аустенитной нержавеющей стали AISI 316, которая демонстрирует феноменальную стойкость к коррозии, высоким температурам и агрессивным средам.

Принципиально все нагревающие элементы в изделии одинаковы, это трубчатый электронагреватель (ТЭН), имеющий 4 вида резьбы: ½”, ¾”, 1” для алюминиевых и биметаллических радиаторов, а также 1 ¼” для чугунных батарей. А вот по принципу регулирования их можно разделить на три категории, в зависимости от конструкции и принципа работы терморегулятора:

  1. Механические. Простой и надежный механизм, где контроль нагрева происходит за счет изменения физических свойств металлического капилляра терморегулятора при нагревании: он автоматически срабатывает по достижению выставленной температуры. Электронной начинки в них нет, принцип работы основывается на физических свойствах отдельных материалов, а потому механический терморегулятор считается более надежным – он устойчив к перепадам напряжения в сети и может спокойно работать даже при отрицательных температурах.

  2. Электронные. Состоят из термодатчика, контроллера и контактной группы. Электронный термостат позволяет с высокой точностью контролировать температурные показатели. Такие системы абсолютно безопасны при условии, что ТЭН подключен к электрическому блоку безопасности питания согласно инструкции. В отличие от механического термостата, электронный работает в более экономном режиме, так как пользователь может установить нижнюю и верхнюю температуру, в границах которых и будет работать устройство. Механические позволяют установить только верхнюю границу, поэтому они менее экономно расходуют электроэнергию. Здесь преимуществом являются программируемые режимы использования (в зависимости от модели).

  3. Электронные с воздушным термодатчиком. То же самое что и предыдущий, но с одним существенным отличием – температурный регулятор оснащается дополнительным датчиком, который измеряет температуру окружающей среды. На практике такое устройство позволяет вам задать температуру в комнате, при которой будет включаться в работу нагреватель – допустим, 20°C. Как только датчик зафиксирует снижение температуры до указанной, ТЭН включится в работу и начнет прогревать жидкость в радиаторе. Терморегулятор, фиксирующий температуру воды в батарее, будет служить как защита от перегрева.



Куда можно установить батарейный ТЭН?

Трубчатый электронагреватель можно установить в любой отопительный прибор, имеющий внутреннюю полость с циркулирующим теплоносителем. Хорошим решением будет подключение ТЭНа к обычной системе отопления в квартире. Каждая батарея имеет 2 крана для установки (исключение советская стояковая система). Перекрыв краны, в нижнюю часть батареи можно вкрутить батарейный ТЭН. В результате отключения от центрального отопления, после закрытия кранов, любая батарея превращается в автономный отопительный прибор. А когда краны открыты, необходимо отключить сам ТЭН (чтоб не греть город) и он никак не будет мешать использовать центральное отопление. 

Что касается частных домов, то они и так имеют автономную систему отопления. В этом случае, по необходимости, ТЭН можно использовать и в третьем режиме: для нагрева отопительного контура. И все же комбинация автономных точек и центрального отопления наиболее эффективная.

Вот перечень радиаторов, которые позволяют подключить ТЭН:

  • алюминиевые;

  • биметаллические;

  • чугунные.

Такой автономный нагрев по достоинству оценят семьи с малыми детьми, когда в целом в квартире температура приемлемая, а вот в детской необходимо обеспечить более теплый климат.

Сюда же можно отнести офисные пространства с отсутствием множества ветродуек и любые частные квартиры, страдающие от недогрева “холодных комнат”. В отличие от воздушных электроконвекторов, батарея с ТЭНом практически не сушит воздух, из-за чего в помещении находиться намного приятнее.

ВАЖНО! Нагревать можно как воду, так и антифриз, а вот радиаторы отопления с масляным теплоносителем греть нельзя, так как у масла низкая теплоемкость – его перегрев может привести к воспламенению. Потушить такой огонь будет затруднительно без специального огнетушителя, так что будьте внимательны.

Как рассчитать мощность ТЭНа

Здесь всё зависит от того, какой у вас тип радиатора и сколько в нем секций:

  • 0,4 кВт – 4-5 секций;

  • 0,5 кВт – 5-9 секций;

  • 0,7 кВт – 5-9 секций;

  • 1,0 кВт – 8-11 секций;

  • 1,2 кВт – 10-12 секций;

  • 1,5 кВт – 10-15 секций.

Также стоит индивидуально учитывать качество проводки в доме или квартире – далеко не всегда и не везде качество электропроводки позволяет работать мощному ТЭНу на постоянной основе. Если проводка плохая, вы всегда можете занизить мощность, но тогда есть вероятность, что батарея будет слабо прогревать помещение. Рекомендуем проконсультироваться с менеджером компании GREPAN или опытным электриком перед покупкой и подключением.

Расход электричества и экономия

Расход электроэнергии очень индивидуален, но суть в том, что батарейные ТЭНы не работают постоянно – они подогревают до нужной температуры батарею локально, а потом попеременно включаются и отключаются для поддержания.

По статистике, зимой ТЭН работает примерно 12-18 часов в сутки. В пересчете по актуальному тарифу, расход составит 17-25 грн в день, так как 1 кВт энергии обойдется вам по цене 1,44 грн. Расчет приблизительный, так как многое зависит от степени утепленности дома и климата снаружи. Чем холоднее на улице, и чем больше тепла теряет дом из-за некачественного утепления, тем выше будет расход электроэнергии.

Для детской комнаты, где радиатор будет работать круглосуточно, расход составит примерно 34,56 грн (24*1,44). То есть даже если у вас ТЭН мощностью 1 кВт будет работать круглосуточно на максимуме своих возможностей, то в месяц за один радиатор вы будете платить 1036 грн. Для круглосуточного обогрева 3-комнатной квартиры потребуется не более 3110 грн в месяц. 

На практике будет меньше, ведь нагреватель так или иначе не будет работать сутками – подобно бойлеру, он будет циклически подогревать воду и отключаться. 3110 грн в месяц для трехкомнатной квартиры – это в самые жесткие и экстремальные морозы, когда генерируемого тепла будет недостаточно для достижения заданной температуры теплоносителя.

Как правильно установить ТЭН в батарею в домашних условиях

Каких-то специальных навыков и знаний для этого не требуется – достаточно иметь под рукой разводной ключ, немного терпения и внимательности. Строго следуйте инструкции:

  1. Перекройте подачу воды в радиаторы.

  2. Снимите с радиатора нижнюю пробку и слейте воду. Для этого используется стандартный разводной или специальный ключ, который идет в комплекте. Заранее подготовьте емкость для слива воды.

  3. Аккуратно вставьте в радиатор и батарейный ТЭН с механическим или электронным терморегулятором. Не забудьте использовать уплотнительную резиновую прокладку из комплекта. Наживите резьбу, и с помощью специального ключа прикрутите устройство к радиатору. Помните, за пластмассовую конструкцию крутить ТЭН нельзя – используйте специальный ключ, как показано в нашей видеоинструкции.

  4. После монтажа можно подавать воду в систему, стравливать воздух из радиатора, подключать трубчатый электронагреватель к электросети и проверять его работу.

ВАЖНО! Предварительно обязательно проверьте состояние проводки, так как ТЭНы это электрические приборы, и у вас должна быть соответствующая автоматика безопасности. Особенно это важно для домов со старой проводкой.

Заключение

Вы всегда можете обратиться к специалистам компании GREPAN за дополнительной консультацией – мы поможем правильно подобрать ТЭН для радиатора по размеру и направлению резьбы, а также ответим на любые другие интересующие вопросы касательно нашего оборудования и условий обслуживания. Всего доброго!

 +38(098) 496 18 77

26 июля 2022 г. 13:24:36 Автор Грепан Дмитрий Комментарии Батарейные ТЭНы,
Нагрівальний елемент

Найбільший український виробник нагрівального обладнання – підприємство GREPAN за 19 років роботи у цьому сегменті промислового виробництва освоїло випуск різноманітних моделей ТЕНів для різних об'єктів:

Читать дальше
20 мая 2019 г. 14:58:00 Автор Grepan Company тэн, Комментарии ТЭНы - как и для чего,
Нагревательное оборудование

Крупнейший украинский производитель нагревательного оборудования – предприятие GREPAN за 19 лет работы в этом сегменте промышленного производства освоило выпуск разнообразных моделей ТЭНов для различных объектов:

Читать дальше
20 мая 2019 г. 14:58:00 Автор Grepan Company тэн, Комментарии ТЭНы - как и для чего,
Тени

ТЕН вважається головним елементом накопичувального електроводонагрівача і періодично потребує заміни. Щоб найточніше підібрати необхідний ТЕН, слід знати деякі нюанси, наприклад, якого типу, форми та потужності він буває, з якого матеріалу тощо.

Читать дальше
20 мая 2019 г. 14:50:22 Автор Grepan Company тэн, Комментарии ТЭНы - как и для чего,
Тэны

ТЭН считается главным элементом накопительного электроводонагревателя и периодически нуждается в замене. Чтобы наиболее точно подобрать требуемый ТЭН, следует знать некоторые нюансы, например, какого типа, формы и мощности он бывает, из какого материала и т.д.

Читать дальше
20 мая 2019 г. 14:50:22 Автор Grepan Company тэн, Комментарии ТЭНы - как и для чего,
Магнієвий анод

Для виробництва сучасних водонагрівальних котлів найчастіше використовують нержавіючу сталь, рідше мідь та алюміній. Два останніх металу менш за інших схильні до корозії, але їх дорожнеча робить бойлери недоступними для більшості споживачів. Тому нержавіюча сталь – найпоширеніший матеріал для водонагрівачів. Однак через жорсткість води і високу температуру він досить швидко стає непридатним. Щоб продовжити термін служби пристрою, виробники встановлюють магнієві аноди. Розглянемо, що вони є і як працюють.

Читать дальше
Магниевый анод

Для производства современных водонагревательных котлов чаще всего используют нержавеющую сталь, реже медь и алюминий. Два последних металла менее других подвержены коррозии, но их дороговизна делает бойлеры недоступными для большинства потребителей. Поэтому нержавеющая сталь – самый распространённый материал для производства водонагревателей. Однако из-за жёсткости воды и высокой температуры он довольно быстро приходит в негодность. Чтобы продлить срок службы устройства, производители устанавливают в них магниевые аноды. Рассмотрим, что они собой представляют и как работают.

Читать дальше
Сортируется по возрастанию. Установить по убыванию

Позиции с 1 по 10 из 36

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4