Різновиди Тена для бойлера

ТЕН розшифровується як "трубчастий електричний нагрівач". З назви видно, що він є електричним приладом у вигляді трубки, яка може бути різної форми (пряма, гнута) і мати оболонку зі стійкого металу (мідь, нержавіюча сталь).

Нагрівальні елементи для бойлерів рідко мають потужність понад 1,5-2,5 кВт (що рівнозначно потужності електрочайника), оскільки ця величина вважається оптимальною для нагрівання води.

За типом ТЕНи поділяються на:

  1. Відкритий (мокрого типу). Цей нагрівальний елемент називається так тому, що по своїй конструкції схожий на кип'ятильник і розрахований на занурення безпосередньо у воду. Обов'язковий елемент такого Тена - магнієвий анод, який також потребує регулярної заміни, як і сам нагрівальний елемент. З мінусів – велике споживання електроенергії та швидке обростання накипом.
  2. Закритий (сухого типу). Елемент нагріву не створений для прямого контакту з водою, тому може бути або в сталевій емальованій трубці (трубчастий), або в колбі (керамічний). Вважається найдовговічнішим ТЕНом та зручним у ремонті (його заміна не вимагає зливу води). Єдиний мінус – довге нагрівання води порівняно з відкритим ТЕНом.

Параметри вибору ТЕНу для бойлера

Збираючись зробити заміну старого Тена на новий, слід врахувати кілька параметрів. Якщо цього не зробити, новий нагрівальний елемент прослужить недовго і може стати причиною виходу з ладу всього водонагрівача.

Особливу увагу слід звернути на:

  • матеріал нагрівального елемента (якщо цей пункт не враховувати, то термін служби не тільки ТЕНу, а й самого бака суттєво зменшиться);
  • розмір та форму елемента нагріву (крім форми ТЕНу бажано враховувати і його розмір; якщо ж нагрівальний елемент гнутий – потрібні точні дані його кута);
  • величину потужності (не відповідність потужності елемента нагріву може стати причиною виходу з ладу блоку керування).

Фахівці ПП Грепан мають чималий досвід роботи з ТЕНами для будь-якого бойлера. Вони зуміють підібрати найкращий саме вашому, а то й виготовити його за індивідуальним замовленням у найкоротші терміни.