Що таке магнієвий анод?

Магнієвий анод для бойлера – це стрижень, виконаний із того ж металу, що й стінки бака. Його довжина може змінюватись від 15 см до 1 м, а діаметр від 10 до 15 мм.

У більшості випадків він встановлюється безпосередньо біля трубчастого електронагрівача. Це спрощує ремонтні роботи, оскільки дозволяє одночасно замінити магнієвий стрижень та очистити ТЕНу. Однак є бойлери, де вони кріпляться до верхньої кришки бака.

Зовнішня частина стрижня – це магнієвий шар. Він буває двох видів:

  • нанесеним на поверхню дроту шляхом напилення;
  • зроблений із пластикової трубки з мікропорами, всередину якої засипаний магній.

Перший – це традиційний варіант, який має один, але суттєвий недолік – відсутність гнучкості. Оскільки стрижень досить довгий, а стелі в наших будинках не високі, то для заміни анода часто потрібно знімати бойлер.

Другий варіант - новинка, що стрімко завойовує ринок. Насамперед, завдяки гнучкості пластику, що спрощує процес заміни. Крім того, у міру витрати магнію його можна досипати в порожнину трубки, що збільшує термін служби стрижня.

Навіщо в бойлері потрібен магнієвий анод?

Під час роботи водонагрівального котла всередині бака утворюється ефект гальванічної пари, який є однією з основних причин корозії. Крім того, через жорсткість води, в бойлері починає накопичуватися нерозчинна сіль. Якщо не використовувати анод, то накип осідатиме на металевих верстатах бака та нагрівальному елементі, що швидко приведе їх у непридатність.

Під час встановлення магнію іржа і накип нікуди не зникають, але починає накопичуватися на аноді, а не металевих поверхнях водонагрівача. Це з тим, що магній має негативним показником електричного потенціалу. Відповідно окислювальні процеси притягуватимуться саме до нього.

Принцип роботи анода дуже простий. Атоми магнію поширюються у бойлері та починають виробляти оксид. Коли через хімічні реакції утворюються сторонні речовини (накип, іржа), то вони починають руйнувати той метал, який має найменший електричний потенціал. Відповідно магнієвий анод приймає «удар» на себе, тим самим виконуючи такі функції:

  • захищає інші металеві поверхні від іржі;
  • притягує до себе натрієві солі, перешкоджаючи їх накопиченню на нагрівальному елементі та стінках бака;
  • зм'якшує воду.

Часто у споживачів виникає питання, а чому використовується саме магній? Якщо розглянути таблицю електричного потенціалу напруги металів, можна зрозуміти, що магній є найдешевшим матеріалом з тих, що мають негативний заряд. Відповідно, за його допомогою виробники захищають водонагрівачі від корозії, але уникають подорожчання готового виробу.

Як часто потрібно міняти магнієвий анод?

Магнієвий анод – це витратний матеріал, який потребує регулярної заміни. Згідно з інструкціями від виробників, його потрібно міняти не рідше одного разу на рік. Насправді термін його придатності залежить від кількості негативних факторів і може змінюватись від 1 до 5 років. Однак накип нікуди не зникатиме, залишаючи у воді все більше домішок. Тому фахівці рекомендують регулярно очищати анод від солей, що скупчилися, щоб продовжити термін його експлуатації і пом'якшити воду. Робити це потрібно при плановому щорічному очищенні водонагрівача. І саме в момент обслуговування бойлера стане зрозуміло, чи магнієвий анод прийшов у непридатність або може використовуватися ще один рік.